Over Theo Koster

 

Het paletmes en het penseel zijn de instrumenten en het witte doek in beginsel de uitdaging, daar moet het op gebeuren, al zo’n 40 jaar inmiddels , met steeds meer kleur en materiaal leidt dat tot een getekend gedicht.

Na de Gerrit Rietveld Academie en de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, woonde hij een jaar in een verlaten bergdorp in de Franse Ardeche. Het landschappelijke was al vroeg een uitgangspunt in zijn schilderijen en daar kreeg hij genoeg van mee in dat dorp boven het dal van de L’Eyrieux. In deze Franse periode waren het voornamenlijk volledig geabstraheerde landschappen rondom herkenbare horizonimpressies, onstuimig van opzet met beperkte kleuren, tegenwoordig gebeurt er veel meer in zijn werk.

Na een jaar Frankrijk, terugkerend met een bus vol schilderijen naar Den Haag, vond Theo woonruimte en een atelier. Galeries en kunstbemiddelingsbureau’s begonnen inmiddels werk voor hem te verkopen. Jaren later werd het toch weer Frankrijk met een oude boerderij op de grens van de Franse Ardennen en de Champagnestreek. Deze plek heeft 22 jaar een stroom aan inspiratie gebracht.

In 2005, na een grote overzichtstentoonstelling in het “Art Habitat Centre” in New Delhi, India, had het land hem zo te pakken dat hij besloot er vaker te werken in een eigen woonruimte en atelier (zie ook de documentaire: “Theo Koster, Traces of India“) daar zijn de grote zeefdrukken en mixed mediums gemaakt. De mogelijkheden in India zijn gigantisch en de emoties die dat land oproept zijn zeker herkenbaar in zijn schilderijen uit die periode.

Den Haag, Frankrijk en New Delhi, afgewisseld met werkperiodes in Brazilië, Polen en Bulgarije, steeds blijven het voornamenlijk de landschappen en zeegezichten die een grote rol spelen in zijn schilderijen .

En nu na 50 jaar terug in Kampen, terug naar de oorsprong, de mooie stad waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht zal zeker hernieuwde inspiratie geven.

De schilderijen van Theo Koster bevinden zich in diverse bedrijfs- en particuliere collecties en overheidsinstellingen en o.a. in het Santa Catarina Art Museum (Florianópolis, Brazilië), Gemeentemuseum Torun (Polen), en het Louisiana Museum of Modern Art (Nykobing, Denemarken).